Drukarka fiskalna faktury

Jeżeli prowadzisz restaurację, bar, kawiarnię albo fast-food z zapiekankami niniejszy towar stanowi dla Ciebie. Od 2015 roku każda kobieta idąca w Polsce punkt gastronomiczny, również tzw. “małej gastronomii” ma cel rejestrowania sprzedaży poprzez kasę fiskalną niezależnie od wysokości swoich obrotów.

W praktyce w terenach gastronomicznych możemy wystąpić dwa podstawowe rodzaje urządzeń: kasę fiskalną, czyli urządzenie działające samodzielnie oraz drukarkę fiskalną, którą należy podłączyć do komputera z aplikacją sprzedażową, skoro nie zajmuje ona nawet własnej klawiatury. To nowe rozwiązanie traktowane stanowi w trudnych restauracjach czy sieciach szybkiej obsługi. Małe lokale zwyczajnie nie są programów komputerowych do obsługi klientów przy poszczególnych stolikach.
Kasa fiskalna dla gastronomii powinna stanowić kilka charakterystycznych cech, odróżniających ją od zwykłej kasy fiskalnej i usprawniających pracę kelnerom lub gospodarzom, takich jak: podwyższona odporność na zalanie i zabrudzenie, wytrzymały akumulator, szybką wymianę papieru, intuicyjną i lekką obsługę czy szybki wydruk paragonu, dla kupującego jaki z niecierpliwością czeka przy stoliku na swoje rozliczenie. Dodatkowym walorem istnieje droga zapisu elektronicznej kopii paragonu, zezwalająca na zapisywanie wydruków np. na mapie pamięci, co pomaga ich trzymanie przez wymagane przepisami 5 lat.
Kasa fiskalna dla gastronomii powinna wynosić odpowiednie wymiary, zezwalające na jej naturalne wykorzystywanie na ladzie czy przy stolikach oraz przenoszenie po całym lokalu, a i świeży i swój design. Oprogramowanie gastronomiczne idzie na głębokie monitorowanie sprzedaży oraz długie rozliczanie kelnerów. Zakup kasy fiskalnej ma dla wielu rozpoczynających działalność drink z grubszych kosztów, zatem warto dodać, że przy zastosowaniu kilku warunków można zdobyć na ten przedmiot ulgę, mającą nawet 90% ceny kasy. Warto i odpowiednio wcześniej rozejrzeć się za kasą dla gastronomii, by mieć szansa jej przetestowania oraz szkolenia pracowników z treści jej przyjmowania i jedności z projektami do obsługi punktów restauracyjnych.