Hurtownie miesne radom

Na obszarze Polski jest niezliczona ilość hurtowni mięsa wykorzystujących się produkcją i sprzedażą tradycyjnych wyrobów mięsnych. Hurtownie mięsa dysponują pojazdami zaopatrzonymi w chłodnie, co daje dostarczanie świeżego materiału w dowolne miejsce kraju. Mięso to kolejnymi słowy zdolne do spożycia zwierzęce mięśnie szkieletowe wraz z należącymi do nich tkankami oraz niektóre organy wewnętrzne. Powszechnie mianem mięsa prezentuje się zazwyczaj martwe ciała przedstawicieli rozmaitych gatunków ssaków i ptaków ubitych w kierunkach konsumpcyjnych, będących skutkiem chowu lub polowania w gronu naturalnym.

Mięso rzadko jest jedzone na surowo, czyli bezpośrednio po uśmierceniu zwierzęcia, lecz najczęściej jest wykorzystywane termicznie: gotowane, smażone, pieczone lub duszone. Hurtownie mięsa oferują szeroką gamę produktów produkowanych często z mięsa wieprzowego, wołowego oraz drobiu. Specjaliści od żywienia dokonali rozróżnienia mięsa na białe oraz czerwone, jednak podział ten nie nie jest zespolony z kolorem, tylko kojarzy się do stężenia mioglobiny we włóknach mięśniowych. Mięso białe to kurczak, indyk, królik, cielęcina oraz struś, z kolei mięso czerwone stanowi wołowina, wieprzowina, konina, baranina, dziczyzna, kozina, kaczka i gęsina.

oprogramowanie crm

Oferowane przez hurtownie mięsa produkty pochodzenia zwierzęcego z białego mięsa zawiera mniej tłuszczu, czyli jednocześnie mniej cholesterolu, którego nadmiar w dobrym organizmie powoduje miażdżycę, chorobę niedokrwienną serca czy nawet zawał. Ciało jest rzeczywiście najlepszym źródłem pełnowartościowego białka i ma wszelkie konieczne dla organizmu aminokwasy egzogenne. Wyroby odzwierzęce czerpiące z hurtowni mięsa są również doskonałym źródłem żelaza w naturalnej diecie, jakie stanowi niezwykle lepiej przyswajalne niż jakiekolwiek żelazo pochodzenia roślinnego.