Maszyna do mielenia miesa kst

http://erp.polkas.pl/comarch-erp/Comarch ERP | Systemy ERP | POLKAS

W poszczególnych zakładach gastronomicznych zachodzi potrzeba rozdrabniania mięsa mrożonego. To należy zaopatrzyć się w niezbędne do tego obowiązku urządzenie, zwane wilkami. Takie wilki to stosunkowo wysokich rozmiarów maszyna elektryczna, która korzysta spory wlot do wrzucania mięsa w role zamrożonej, a wewnątrz ma danie dostarczające do jego szatkowania na mniejsze części.

Czynność tę wykonuje się dzięki wielkiemu wpływowi na zamrożone mięso. Jak wiemy, mrożone artykuły są co prawda twarde, przecież nie wymagają jako takiego krojenia ostrym nożem - rozpadają się na krótkie części pod wpływem silnego uderzenia lub nacisku. Oczywiście tak dzieje się z ciałem w wilkach, którego służenie oparte istnieje na podobnej zasadzie co sprawianie maszynki do prowadzenia mięsa.

Wilki do mięsa mrożonego skonstruowane zostały z elementów bardzo doskonałej wartości, jasnych i wspaniałych, mało podatnych na zniszczenie mechaniczne. Są one do cięcia twardej materii, a więc ich budowa wymaga być trwalsza, niż to, co osiągają one mielić. Wilki do gastronomii przeważnie spowodowane są z żeliwa, jakie to tworzywo gwarantuje wytrzymałość urządzenia. Stanowią one zasilane elektrycznie, a koszt takiego narzędzia to prawie półtora tysiąca dobrych w specjalistycznych sklepach z wyposażeniem gastronomicznym. W sukcesu przedsiębiorstw garmażeryjnych stanowi wówczas wprawdzie wydatek konieczny, gdyż w takich warunkach nader często zachodzi potrzeba rozdrobnienia mięsa uprzednio zamrożonego, a dalej tylko tak zmielonego poddawania obróbce termicznej. Dodatkowo, w wybranych przedsiębiorstwach, na przykład przetwarzających mięso, dzieli się spożywa w formie zamrożonej, a potem pakuje do indywidualnych folii, ponieważ rozmrażanie mięsa, aby je zmielić, a wtedy znów zamrozić jest niezgodne ze standardami sanitarno-epidemiologicznymi. Do cięcia świeżego lub rozmrożonego mięsa używa się nieco inne maszynki, przeznaczone właśnie do mielenia mięs miękkich, ich budowa i chodzenie w kontakcie spośród ostatnim podobnie są inne. Wilki do mięsa mrożonego to zawsze maszyny o dość wysokich gabarytach, stąd te nie znajdują wykorzystania w prywatnych warunkach.