Maszynka do miesa filmik

Wilk do ciała to nic dziwnego jak maszyna, służąca do rozdrobnienia i mielenia surowego, gotowanego lub mrożonego mięsa, które zdobywane jest dalszej obróbce (produkcji wędlin). Ponieważ urządzenie znajduje wykorzystanie w hotelach, restauracjach, supermarketach, placówkach gastronomicznych oraz zakładach zbiorowego żywienia, gdzie ilość przetwarzanego ciała jest dużo korzystniejsza niż w polu domowym, wymiary (gardzieli z podajnikiem ślimakowym oraz zestawu tnącego - siatki, szarpak, noże) i parametry (wydajność, średnica sitka, prędkość obrotowa, otwór gardzieli, moc, zasilanie) wilka do mięsa muszą odpowiadać zapotrzebowaniom przetwórcy.

Duży wybór wilków na zbycie pozwala na dobór odpowiedniego dania na potrzeby placówki, dzięki ostatniemu godzina na rozpoczęcie potraw ulega skróceniu (rozdrabnianie kilkanaście kilogramów na chwilę) także nie wymaga sporego wydatku wysiłku fizycznego. Wilki mają budowę prostą, elementy można łatwo zdemontować, co dużo ułatwia obsługę, proces czyszczenia oraz utrzymanie czystości, wchodzi na poprawę warunków higienicznych. Wykonanie dania ze stali nierdzewnej lub stopów aluminium, doskonała klasa wykonania stanowi o dużej sile maszyny. Jak każde urządzenia wprowadzane w przemyśle spożywczym, wilki muszą spełniać warunki CE zaufania i higieny pracy. Działanie wilka - mięso do rozdrobnienia stawia się do gardzieli, następnie po dociśnięciu np. polipropylenowym tłoczkiem zostaje przetłoczone do ślimaka roboczego, a stamtąd do świata tnącego. Zespół tnący wtłacza ciało w oczka siatki, a wtedy ścinana za pomocą osadzonych noży. Mięso po rozdrobnieniu jest złożone z farszami, następnie pakowane w osłonki lub opakowania próżniowe i zdobywane dalszym procesom obróbki, w relacje od rodzaju końcowego produktu - wędliny czy surowe mięso pakowane próżniowo. W zależności od gatunku mięsa stawia się siatki o nowej średnicy oczek oraz noży. Wilki można zaopatrzyć w różne akcesoria, które dadzą np. nadziewanie kiełbas, szatkowanie warzyw i sera. To typowe urządzenie, przydatne w dostępnych cenach, dawane w pozycjach gastronomicznych, gdzie produkcja wędlin lub potraw mięsnych nie jest na taką skalę gdy w wysokich zakładach przetwórczych, jest gwarantem produktów zdrowszych, nie zawierających konserwantów również wyjątkowych ulepszaczy.