Produkcja czekolady schemat technologiczny

Czekolada jest drinkom spośród najbardziej atrakcyjnych przysmaków. Znajduje różnorakie użycia w kuchni, daje się ją w wielu wersjach. W niemal wszystkim sklepie można wziąć wyroby czekoladowe w różnych postaciach. Ciekawa jest dodatkowo czekolada mleczna kiedy i gorzka. Produkcja czekolady jest procesem dosyć skomplikowanym. Pierwszym krokiem jej otrzymywania jest oczyszczanie ziarna kakaowego z skóry. Następnie ziarno jest poddane obróbce termicznej, podczas której pozbawia się je bakterii. Kolejnym etapem jest poddanie wyprażonego jądra ziarna tak zwanemu śrutowaniu, czyli prościej mówiąc łamaniu. Śruta jest mielona, zaś w rezultacie tego procesu powstaje miazga kakaowa. Następnie elementy są odpowiednio dozowane, w relacji z tego który zarób wybiera się uzyskać. Miazga jest mielona dalej w procesie automatycznym. Po przekroczeniu tych procesów wynosi ona twarz sypką, którą wspomina się prószem. Jest on budzony procesom konszowania. Do prac czekolady konieczne jest użycie odpowiednich maszyn. Do rozdrabniana masy kakaowej polecane są młyny dwu i pięciowalcowe. Do głównego etapu realizacji czekolady używa się maszyn zwanych konszami. Procesy konszowania odbywają się także na ciepło kiedy również na mokro. Proces konszowania na ciepło jest głównym etapem wytwarzania czekolady. Końcowy etap realizacji rozgrywa się w daniu zwanym temperówką. Obróbka za jego uwagą liczy na rozbiciu tłuszczu kakaowego do kryształów o najmniejszych wymiarach. Dzięki temu czekolada uzyskuje właściwe sobie walory smakowe i wyjątkowy połysk.