Przygotowanie miesa w sloikach

W biurach gastronomicznych poleca się podobne urządzenia, kiedy te, które niejednokrotnie cierpimy w naszych gospodarstwach domowych, z ostatnią różnicą, iż też do pracy żywności przetworzonej na głębszą różnicę, są po prostu zdrowsze także bardziej wydajne. Aby produkcja wyrobów garmażeryjnych szła jako dużo fachowo a przy możliwie jak najniższym wykorzystaniu rąk dobrych do produkcji, przydatne są urządzenia przyjmujące jednorazowo więcej wsadu – czyli ogromne garnki, brytfanny, oraz oczywiście maszyny przetwarzające surowiec w role mięsa czy warzyw na drobne kawałki, prostsze w późniejszej obróbce termicznej.

 

novitus deon e

Wilk do miesa to narzędzia gastronomiczne, brane w restauracjach, w których szykuje się wszelkie potrawy “od zera”, czyli bez użycia materiałów w sytuacji zmielonego czy rozdrobnionego już mięsa. I w przedsiębiorstwach garmażeryjnych, produkujących żywność pakowaną na pełniejszą miarę obraca się wilki do mięsa w obiektu rozdrobnienia dużych kawałków świeżego lub zamrożonego mięsa. Wtedy w biurach przetwarzających żywność takie rozdrobnione mięso pakuje się w folię i dostarcza dalej – do hurtowni, restauracji, zakładów zbiorowego jedzenia i oczywiście dużo.

Sztuka przygotowywania żywności na znaczną skalę buduje się w znacznej mocy teraz na użyciu specjalnych maszyn rozdrabniających, które zezwalają na rozdrobnienie w czasu kilku minut wielu kilogramów surowego mięsa, bez potrzeby krojenia go na niskie kawałki, zanim wprowadzi się je do maszynki do mielenia mięsa. W przypadku małych gospodarstw domowych wystarczy w zupełności maszynka do mielenia mięsa, możemy jeszcze kupować mięso przemielone w zakładzie bądź w masarni. Jednak wilki do ciała stosuje się specjalnie do punktów profesjonalnych, do prowadzenia i rozdrabniania mięsa na szybszą siłę, tak w przedsiębiorstwach, z jakich produkt wchodzi na półki sklepowe lub bezpośrednio do klienta.